SURHUIZUM-ONLINE
Nieuws Overige rubrieken     Blijf overal op de hoogte
Volg Surhuizum-online via:

Overzicht Sport    
Kerknieuws Activiteiten    
Dossiers Column    
Nieuwsarchief Over Surhuizum    
  Webgids    
         
        Nieuwsberichten, verslagen en foto's voor deze rubriek kun je mailen naar: nieuws@surhuizum-online.nl
 
Copyright © 1998-2015 Surhuizum-online.nl
 
 
 
 
NIEUWS
 
Wobbe Anne Veenstra kampioen seineharjen
 
Foto: Kornelis van Dekken
 
Zaterdag werd als onderdeel van de Spulwike in Surhuizum het kampioenschap seineharjen georganiseerd. Dit jaar hadden zich achttien deelnemers ingeschreven voor dit aloude ambacht, en voor het eerst sinds 1991 deed er weer een vrouwelijke deelnemer aan mee. Het commentaar bij de wedstrijd werd verzorgd door Jan Post uit Houtigehage, die als mede-initiatiefnemer aan de wieg stond van het kampioenschap seineharjen dat dit jaar voor de 37ste keer werd gehouden.
Onder grote belangstelling van het aanwezige publiek hamerden de deelnemers ruim een uur ingespannen met de haarhamer over de snede van de zeis. De kunst is om in de beschikbare tijd het staal van de snede uit te drijven, te harden en vervolgens dun en scherp te maken. Het mag dan ook weer niet te dun zijn en uiteraard mogen er geen kartels of golfjes aan de zeis zichtbaar zijn. Een en ander is soms geheel afhankelijk van de hardheid van de zeis, maar ook van de ervaring van de deelnemers. En vakmanschap geeft toch ook hier de doorslag en daar ontbreekt het bij de meeste deelnemers niet aan, zodat er ieder jaar weer een spannende wedstrijd te zien valt.
 
Impressie van het seineharjen door Eite Oosterveld
 
De jury bestond dit jaar uit Rolf Dijkema, de winnaar van vorig jaar, Jacob Hoeksma en Sjouke van der Meer. Na een vlotte beoordeling van de zeisen door de jury werd Wobbe Anne Veenstra uit Surhuizum als winnaar uitgeroepen. Uit handen van de organisatie kreeg hij als prijs een zeis uitgereikt. Veenstra wist daarmee, na twee maal de derde prijs te hebben gewonnen, voor de eerste keer het kampioenschap op zijn naam te zetten. Ook de tweede prijs bleef dit jaar in Surhuizum en ging naar Steven Tuinstra, en de derde prijs was voor Willem Huitema uit Sint Nicolaasga. Huitema die vorig jaar nog de tweede prijs behaalde wist in het verleden al acht keer het kampioenschap binnen te halen. Hij heeft hiermee nog steeds de meeste overwinningen van het kampioenschap seineharjen op zijn naam staan.
 
Bekijk hier alle foto's of kijk voor meer foto's op www.spulwike.nl.
 
www.surhuizum-online.nl/spulwikesurhuzum
 
16 augustus 2015
 
 
LAATSTE NIEUWS